Jeroen van Dijk Osteopathie

Praktijk voor Manuele Geneeswijze

De atlas correctie methode.


De atlas is de bovenste wervel van de wervelkolom die de verbinding en beweeglijkheid van het hoofd mogelijk maakt.
Samen met de axis; de tweede nekwervel, vormt de atlas een functionele eenheid.
Ter hoogte van de hoge nek gewrichten treden de hersenzenuwen uit de wervelkolom waardoor er een nauwe relatie is tussen de atlas en de in de hersenstam gelegen kernen van de hersenzenuwen.
Een zeer belangrijke functie van enkele van deze kernen is de parasympatische functie van het autonome zenuwstelsel. Je kunt deze functie ook de “rem” van je zenuwstelsel noemen.


Atlas scheefstand.
Omdat men met een standaard röntgenfoto niet kan zien of een atlas scheef zit, verwijzen medisch specialisten een scheef zittende atlas naar het rijk der fabelen.
Het probleem is dat er weinig medisch specialisten zijn die tegenwoordig nog een wervelkolom kunnen onderzoeken. Een scheve atlas komt bij mensen met chronische klachten vaak voor. Het corrigeren is van essentieel belang.


Atlas en geboorte.
Bij het geboorteproces ontstaan er een grote kracht op de schedeldelen en op de hoge nek gewrichten. Hierdoor kunnen “blokkeringen” ontstaan die we zouden kunnen begrijpen als functionele reacties op de kneuzing van het weefsel.
Er is veel discussie tussen diverse behandelaars over de zin en onzin van manuele geneeswijze bij kinderen. Dit gaat, naar mijn mening, eerder over angst en broodnijd dan over gezond verstand.
Niet alleen geboorteletsels, echter ook letsels die op latere leeftijd worden doorgemaakt, zoals een val, stoten van het hoofd of auto ongeval kunnen een fout zittende atlas doen ontstaan.


Atlascorrectie.
Er zijn diverse methodes waarmee je de stand van de atlas kan beïnvloeden.
Een ding is zeker; het kan niet met een grote ruk aan het hoofd gebeuren.
Om de hoge nekspieren te ontspannen maak ik zelf gebruik van een tril apparaat.
Met milde beweging kan de atlas dan zijn weg terug vinden naar het punt van evenwicht.
Ook technieken uit de osteopathie en de orthomanuele geneeswijze zijn effectief in het beïnvloeden van de stand van de atlas. In sommige gevallen verwijs ik mensen naar een orthomanueel arts (Sickesz), daarin ligt een zeer waardevolle bijdrage aan de gezondheid van uw wervelkolom.
Standsverandering van de atlas komen zeer veel voor en zijn in veel gevallen verantwoordelijk voor diverse klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, migraine, tinnitus en concentratie problemen. Daarnaast zal de hele wervelkolom gaan compenseren bij een scheef zittende atlas.
Oorzaak hiervan, is gelegen in het feit dat de atlas nauw verbonden is met het centrale zenuwstelsel, het evenwichtsorgaan (labyrinth) en de ogen.
Als laatste iets om over na te denken; wist u dat de spiertjes rond de atlas, 16 maal zoveel informatie doorgeven als de spiertjes van uw handen?
Dat zegt toch wel iets..

Wij zijn bereikbaar op
maandag     09.00 - 12.00
dinsdag        09.00 - 12.00
Woensdag   09.00 - 12.00
Donderdag   09.00- 12.00


Laurens Beacklaan 36 1942 LM Beverwijk


KvK nummer: 70532958
Praktijk AGB: 90063986
Pers. AGB: 90104693


Tel: 0251-296643